Hogyan helyezik fel a stentet?


A stent felhelyezéséhez az orvosnak egy kicsit meg kell nyitnia a felső comb, a kéz vagy a nyak egyik erét. Ezen a nyíláson keresztül dugja fel a flexibilis, műanyag csövet (katétert), egy leeresztett ballonnal a végén. Szükség esetén a leeresztett ballonon egy stent helyezkedik el. A katéter végét egy vezetődrót segítségével felvezetik az ér beszűkült szakaszába. Ugyanígy járnak el, ha a stentet az aneurizma, vagy az aorta repedés helyére akarják eljuttatni. Az eseményt folyamatosan monitorozzák egy speciális, kis dózisú röntgen- (u.n. flouro-) módban. Az ereket kontrasztanyaggal láthatóvá téve az orvos végigkövetheti a stent útját a páciensben, így tudja megfelelően pozicionálni az implantátumot.

Plakk miatt beszűkült erek tágítása

Amint az implantátum az artéria kezelésre szoruló szakaszába került:

-Az orvos felfújja a ballont, ami a plakkot az artéria belső falának nyomja. A teljesen felfújt ballon kitágítja az őt körülvevő stentet, ekkor a beteg érszakasz a nyomás hatására kiszélesedik.

-A ballont leeresztik, és a katéterrel együtt kihúzzák. A stent az artériában marad, és megtámasztja az eret, ami ezután normális nagyságú véráram áteresztésére képes.

Szívkoszorúér stentelés videó:



Az animáción tökéletesen látható, hogyan kerül a stent a szűkület helyére. A ballon szétfeszíti a plakkot, és kiszélesíti az eret, visszaállítva a normális vérkeringést. A ballonon egy stent helyezkedik el. Ez a ballonnal együtt kitágul, és a ballon leeresztése, majd eltávolítása után is az érben marad, ezzel hosszabb távon biztosítva a vér megfelelő áramlását.

A nagyon keskeny artériáknál általában több lépésben hajtják végre az előző műveletet, először egy kisebb ballonnal kitágítják a kezelni kívánt szakaszt, így a tágabb helyre már be tudják juttatni a nagyobb ballont, rajta a stenttel. Ezután a folyamat ugyanúgy zajlik, ahogyan az a videón is látható.

Az angioplasztika (angioplasty) során egy speciális szűrőberendezés akadályozza meg, hogy az esetleges vérrögök, vagy plakk-darabok a véráramba jutva érelzáródást okozzanak.

Aneurizmák esetén

A stent felhelyezése az artéria aneurizmái esetén némileg eltérő módon zajlik, mint a plakkok okozta szűkületek kezelésénél. A stent, melyet ilyen esetben használnak, általában redőzött szerkezetű, gyakran apró horgokkal.

Mikor a katétert sikeresen az aneurizmához pozícionálják, a stentet a vezetődróttal a kezelni kívánt területhez mozgatják. Ezután az orvos egy ballont helyez a stentbe, ami felfújva szétfeszíti és szétterjeszti a stentet. A stent szorosan nekisimul az érfalnak, a horgok biztosítják a megfelelő rögzítést.

A stent egy új belső felületet hoz létre a beszűkült (ekkor már kitágított) szakaszon, amit az ér sejtjei idővel benőnek, így végeredményben az artéria belső fala hasonló lesz egy egészséges ér felületéhez.