Mire lehet számítani a műtét közben?

Beszűkült erek kezelésekor

A beavatkozás általában néhány órát vesz igénybe.

A műtét előtt a beteg olyan gyógyszert kap, ami segít megnyugodni, ellazulni. A páciens a hátán fekszik ébren, követi az orvos instrukcióit, a műtét altatás nélkül zajlik. A területet -ahol a katétert az orvos bevezeti-, érzéstelenítik, így a beteg nem érzi a ballonkatéter vagy a stent felhelyezését. A ballon felfújájása, és a stent kitágulása egy kis kellemetlen érzést, vagy némi fájdalmat okozhat.

Aneurizma kezelés esetén

Az eljárás néhány órát vesz igénybe, és általában 2-3 napot kell a kórházban tölteni.

A beavatkozás előtt a beteg nyugtatót kap. Ha a stentet a hasi aortába helyezik, akkor a páciens helyi érzéstelenítőt kap. A stentelni kívánt terület elzsibbad, a beteg ébren műthető. Ha a stentet a mellkasi aortába akarják beültetni, akkor általában olyan általános érzéstelenítőt kap a páciens, amitől a beavatkozás alatt aludni fog.

Ha megtörtént az érzéstelenítés, vagy mellkasi aorta stentelése esetén az altatás, az orvos egy kis metszést ejt a felső combon. Adott esetben mindkét combon keresztül felvezetnek egy-egy stent-részt. A páciens semmit nem érez, miközben a katéter segítségével a megfelelő helyre juttatják a ballont és a stentet. Sem a ballon felfújása sem a stent kitágulása nem okoz fájdalmat.